Startside > Tips & Tricks > Kan man fryse ost? Ja! Vi viser dig hvordan!
print

Kan man fryse ost? Ja! Vi viser dig hvordan!

Vi har tips til, hvordan du gør ost holdbar, og hvilke typer ost der egner sig bedst til at opbevare i fryseren.

Hvad må ikke mangle til den lækre gryderet, raclette eller som snack til filmaftenen? Ost! Det sker jo af og til, at vi i supermarkedet eller ostebutikken finder noget, som vi ikke kan modstå, og så køber vi et større forråd, end hvad vi kan nå at få spist. Alt lige fra den klassiske gouda og den elskede parmesan til den smagfulde brie kan fryses, så du kan konservere din mad i stedet for at smide den ud, når den bliver for dårlig. Det eneste, du skal bruge, er Toppits® fryseposer med dobbeltlukning samt de rette tips og tricks til, hvordan du bedst fryser rester af forskellige typer ost. Få mere at vide her.

28. Februar 2023, 13:24

Frysning af ost: Sådan gør du!

Ost er ikke bare ost. Strukturen og konsistensen af typerne er lige så forskellige som smagen. Derfor er den rette fryseteknik afgørende for, hvordan konsistens og aroma bevares efter optøning. Vi ser dig, hvordan du bruger Toppits® fryseposer med dobbeltlukning til bøde blød ost og hård ost, og hvordan du gør hård ost holdbar på frost.

For det første skal du vide, at ost kan få en anden struktur efter frysning. Det gælder især ostetyper med en høj andel vand. Derfor ændrer blød ost sig generelt mere ved frysning og kan blive let smuldrende. Hård ost og skæreost har et højere fedtindhold og egner sig derfor bedst til frysning.

Her får du en oversigt over, hvilken type ost du skal fryse og forarbejde hvordan:

Frysning af blød ost:

Da blød ost, som fx brie, har et højere vandindhold, er der større risiko  for frostskader. Derfor er en lufttæt indpakning meget vigtig. Vores Toppits® fryseposer med dobbeltlukning bidrager til at beskytte osten mod frostskader. Det bedste er at skære den bløde ost i tynde skiver, så de ikke klæber sammen og dermed bliver portionsopdeling og optøning nemmere. Den frosne bløde ost egner sig super til bagning i oven og smager skønt i smeltet tilstand på varm toast eller i sandwicher.

Frysning af semihård ost:

Gouda eller edamer egner sig takket være den høje fedtandel meget godt til frysning. Hvis du skærer din foretrukne semihårde ost i tern, er den perfekt til senere brug, og du kan nemt tø den op i den ønskede mængde. Den frosne ost kan holde sig i køleskabet i op til fire måneder efter optøning!

Frysning af hård ost:

Hvis der er tale om parmesan, grana padano eller cheddar, så skal du være opmærksom på en vigtig ting: Frys altid disse typer hård ost i revet tilstand! Ellers begynder osten at smuldre i fryseren. Den revne ost beholder sin konsistens, og er desuden hurtigere at tø op, så de er klar til brug i fx en gratin eller gryderet.

Hvis du ikke tidligere har overvejet at fryse din overskydende ost, så er tiden inde til at prøve det. På den måde undgår du at smide mad ud, og samtidig har du altid et forråd af ost inden for rækkevidde.

Ost er dog ikke det eneste mælkeprodukt, som man kan fryse for at forlænge holdbarheden. Har du overvejet at prøve med mælk? På vores website kan du læse, hvordan man gør!

Anbefalede produkter

Mere inspiration

Høj energiboost I små doser

Med disse tre tips til den mælk, som du har i overskud, eller som allerede er over dato, behøver du aldrig mere at hælde den ud.

Frys friske blommer: Med nogle få forberedelser har du altid spiseklare blommer på frost inden for rækkevidde.