print

Høsttid

Frugt og grønt i sæsonen

At vælge frugt og grønsager i sæsonen er ikke kun klimasmart - råvarerne er også billigere, mere lækker og mere nærende. Tomater dufter mere, agurker er sprødere, jordbær smager som jordbær skal. Lokalt dyrkede og lokalt producerede varer skal være det indlysende valg, når man handler til aftenens middag eller morgendagens morgenmad.

10. September 2020, 15:53 Uhr

Frugt og grøntsager dyrket året rundt er meget sjældne. Tomater i butik i januar? Selvfølgelig kan de fås, men du kan være sikker på, at de importeres, da danske tomater dyrkes fra april til november. At købe lokalt producerede råvarer i sæsonen har kun fordele:

  • Billigere. Udbuddet er større og lettere tilgængeligt, hvilket betyder lavere transport- og produktionsomkostninger, som i sidste ende kommer dig som forbruger til gode.
  • Nærende. Frisk grøntsager og frugt, der høstes, når de er modne, har flere og bedre vitaminer og næringsstoffer sammenlignet med importerede fødevarer. Frugt og grønsager, der dyrkes udendørs med frisk luft og solskin, holder en højere kvalitet og bidrager til mere intense smag og aromaer.
  • Mindre giftstoffer. Lokalt producerede og dyrkede frugter og grøntsager indeholder normalt mindre pesticide rester end importerede produkter. Økologisk dyrkede produkter har også færre nitrater.
  • Mere miljøvenlig. Delvis på grund af kortere transportafstande, men også på grund af det faktum, at udendørs dyrkning ikke kræver nogen energi til opvarmning.

Benyt lejligheden til at købe frugt og grøntsager i sæsonen for at fryse eller konservere godbidderne, når de er på deres absolutte top i smag og ernæringsindhold. Blanchere og vend courgette eller græskar; fremstil syltetøj og marmelade af bær, såsom jordbær og hindbær; tørre kantareller og svampe. Din tegnebog og vores planet vil takke dig!

Anbefalede produkter